Masonii din Romania si-au deschis magazin

In prezenta invitatilor din strainatate si a membrilor autohtoni, Marea Loja Nationala a Romaniei a inaugurat, ieri, un Magazin Masonic si a deschis oficial portile Muzeului Masonic la Templul Istoric din Strada Gramont.

La inaugurare au participat Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu al Ritului Scotian Antic si Acceptat, Huber Greven, Marele Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei, Viorel Danacu, Atotputernicul Frate Roman Daniel, precum si Venerabilul de 80 de ani, Lolescu Tanase. Venerabilii au prezentat mai intai muzeul, unde "piesa de rezistenta" este sigiliul lui Cuza din 1830: "A fost purtat la gat chiar de Alexandru Ioan Cuza si atesta faptul ca la 1830, in Romania, exista deja o fratie", ne explica un "frate".

Cat despre magazin, cele mai multe obiecte expuse nu sunt totusi de vanzare. Mai multe sorturi, sabii si planse stau la loc de cinste: "In principiu, oricine poate cumpara de aici, dar nu materiale de ritual. Acestea nu sunt pentru public", ne spune "fratele" de la tejghea.

Barbatul ne prezinta un sort masonic: "Acesta costa aproximativ 4 milioane de lei si nu este de vanzare. Este doar pentru gradele mari!" Sabiile nu sunt nici ele de vanzare, manusile albe, nici atat, plansele, nu prea: "Cartile pot fi cumparate de oricine", ne lamureste un membru.

Restrictii. Sigiliile, cartile sau sorturile din magazin nu pot fi, totusi, cumparate.

Ref: 

Cancan