Comunicat de presa al M:.L:.N:.A:.R:. - Bucuresti, 23 Ianuarie 2012

Cele trei lumini ale Masoneriei
INTRU GLORIA MARELUI ARHITECT AL UNIVERSULUI
MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice
Francmasoneria de Rit Scotian Antic si Acceptat
LIBERTATE - EGALITATE - FRATERNITATE

COMUNICAT DE PRESA

Bucuresti, 23 Ianuarie 2012

MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, se reuneste ritualic, intr-un Convent Extraordinar in stare de Urgenta, la Brasov, in 24 ianuarie 2012, locul unde acum 10 ani s-a infintat, in 13-14 aprilie 2002, prin Conventul Extraordinar convocat de Primul Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, Il. Fr. Nicu Filip, care i-a transferat toate Puterile Masonice, Patentele, Edictele, Marele Registru Masonic, Marele Sigiliu Masonic si Lumina Masonica Sacra, Fratelui Viorel Danacu, pe care l-a instalat, consacrat si investit regular si constitutional, Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI si Venerabil Maestru al Lojii de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice.

Se implinesc 19 ani, de la 24 ianuarie 1993, cand in Bucuresti, la Casa Vernescu, Sala Oglinzilor, Marele Maestru al Marelui Orient al Italiei, Il. Fr. Giuliano Di Bernardo a aprins luminile si l-a instalat, consacrat si investit regular si constitutional, pe Il. Fr Nicu Filip, Primul Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania.

Vor fi aduse Omagii Marilor Maestri trecuti la Orientul Etern, incepand cu Primul Mare Maestru Ales Fr. Nicu Filip, Marele Maestru Adrian Nuntiu Dohotaru, Marele Maestru Sever Frentiu, Marele Maestru Vladimir Boanta, Marele Maestru Gheorghe Comanescu, George Munteanu, Constantin Barbulescu, care au contribuit fiecare in perioada mandatului sau, sa aduca o modesta contributie la constructia masonica regulara pe intreg teritoriul Romaniei, urmand a se face Marele Lant Masonic si pastrarea un moment de reculegere.

Deasemenea aducem un Omagiu Fratilor aflati la Orientul Etern care au adus contributii insemnate la MAREA UNIRE A TUTUROR ROMANILOR, urmand constituirea Marelui Lant Masonic al Unirii si pastrarea unui moment de reculegere.

Marele Maestru Fr. Viorel Danacu, reales regular si constitutional, sa conduca MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, in 19 ianuarie 2012, pastrator al Decretelor Masonice, Patentelor, Edictelor Masonice, Marelui Registru Masonic, Marelui Sigiliu Masonic si a Luminii Masonice Sacre, va proceda la reorganizarea Marii Loji si realegerea unui nou Mare Consiliu, continund lucrarea masonica, regulara, morala, spirituala, ritualica si traditionala, inceputa din 2002, asumandu-si public, statutul de Loji de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, construind o Masonerie romaneasca, o Masonerie pentru romani si o Masonerie pe intelesul romanilor.

Obiectivul fratilor este masoneria romaneasca si Romania, contribuind la pastrarea, conservarea si cunoasterea patrimoniului masonic romanesc, a culturii masonice romanesti, a traditiilor, obiceiurilor, datinilor de pe intreg cuprinsul tarii noastre.

In partea doua a lucrarilor Marele Maestru, Il. Fr. Viorel Danacu va prezenta Strategia Masonica de lucru a anului 2012, pe care impreuna cu fratii din Marele Consiliu, o vor transpune in practica masonica, in Templele Masonice de pe intreg cuprinsul tarii si anume:

  • Dezvoltarea masoneriei satesti si in alte localitati alese din Romania, prin Programul National Masonic Satesc, care a debutat acum 10 ani, cand M.M. Viorel Danacu, a constituit prima Loja Masonica Sateasca la Hobita, Judetul Gorj.
  • Cultura Masonica Danubiana, un izvor nesecat de cultura si civilizatie, al vechilor scoli initiatice danubiene, prin romanii care au fost primii in arta, tehnologie si comert.
  • Masoneria de Fundament Crestin Ortodox, prin cunoasterea Sfintei Biblii, una din cele trei mari lumini masonice, pe care toti masonii depun juramantul Masonic si a Filocaliilor.
  • Elaborarea MONOGRAFIEI MASONERIE ROMANE, in mai multe volume, de catre MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice.
  • Redeschiderea Muzeului Masonic, editarea noului numar al Revistei "Cuvant Masonic" si dezvoltarea Bibliotecii Masonice.

MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI - Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, isi asuma aceasta misiune nu imposibila, in aceasta perioada extrem de tulbure in intreaga lume si in tara noastra, aducandu-si o modesta contributie la restabilire ordinii si redarea prestigiului masonerie romane, a Romaniei, pentru a ne ocupa locul legitim pe care trebuie sa-l avem in lume.

In Incheiere, impreuna cu invitatii de la alte Mari Loji prietene si totii fratii nostrii, vom da mana cu mana, cei cu inima romana, sa facem Marele Lant al Fraternitatii Romane si Universale.

Cu alese sentimente de pretuire,

Mare Secretar,
Mihnea-Octavian Manolache

Mare Cancelar cu Relatii Externe,
Florian Radut