Biserica Hobita-Clacasi

Biserica Hobita-Clacasi


Biserica Hobita-Clacasi
(monument istoric)
com. Pestisani, judetul Gorj
hram "Intrarea în Biserica" (istoric)

Un document din 1840 arata ca la Hobita (Ohabita) erau doua biserici de lemn, si anume: Intrarea în Biserica construita în 1775, apoi refacuta în 1829 si o biserica tot cu acelasi hram construita în 1815. Aceasta din urma nu mai exista, însa s-a ridicat pe locul acesteia o biserica de zid în anul 1922 având ca hram "Sf. Dumitru".

Biserica monument se gaseste pe malul drept al râului Bistrita, la circa 800 de metrii sud de biserica parohiala "Sf. Dumitru". Ea a fost construita în anii 1774-1775, din lemn, însa în timpul revolutiei lui Tudor Vladimirescu din 1821, biserica a fost arsa de catre turci ca drept razbunare ca din acest sat a existat un pandur pe nume Lupu.

La 8 ani dupa acest dezastru, biserica a fost reconstituita pe acelasi loc, tot din lemn, adica în anul 1829 si a functionat multi ani. Cartile au fost achizitionate din Tg. Carbunestilor cu contributia enoriasilor, de catre parintele Stanciu Nicolae si domnul Vintila Lolescu.

Unul din ctitorii bisericii este si bunicul sculptorului Brâncusi, anume Ion Brâncusi.(Este de mentionat ca numele Brâncusi apare pentru prima data).

Pictura bisericii a fost executata de catre diaconul Zamfir din Gavanesti, scriind pisania pe o pânza aplicata în tinda, care din pacate nu mai exista. Exista însa, o mica însemnare pe catapeteasma scrisa de pictor exact deasupra usilor împaratesti. Pictura este sacra, în altar fiind o singura icoana, pe catapeteasma fiind lipsa sapte icoane, iar în naos sunt numai patru icoane.

Biserica are forma de corabie, a fost restaurata de statul român în anul 1969 si este interzisa cultului.

Respectabila Loja Hobita
Orientul Hobita