CEA DE-A CINCEA SESIUNE A CONSILIULUI COORDONATOR AL CONFEDERATIEI MARILOR LOJI UNITE ALE EUROPE - PARIS 6004

Din 28 iunie 6004 Marea Loja Nationala A României, printr-o delegatie de frati prezenta la cea de-a cincea sesiune anuala a Confederatiei Marile Loji Unite ale Europei este admisa ca membru cu drepturi depline.

Tratatul Confederatiei "Les Grandes Loges Unies D'Europe" nr. 7, este semnat de Marele Maestru Viorel Danacu pe data de 28 iunie 6004, la Paris, la Templul Masonic, în cadrul unei tinute rituale speciale în prezenta tuturor Marilor Maestri si a delegatiilor tuturor Marilor Loji. Tot atunci s-a semnat de catre Marele Maestru al Marii Loji Nationale A României fratele Viorel Danacu si "Grande Charte Maçonnique" a Europei la care am devenit parte.

Confederatia Marilor Loji Unite ale Europei a fost constituită la 18 iunie 6000 la Paris de Marea Loja A Frantei, Marea Loja Traditională si Simbolică Opera si Marea Loja Natională a Serbiei si Muntenegrului, care au aderat si creat Marea Carta Masonica Întru Gloria Marelui Arhitect al Universului.

La ora 1000 - ora Parisului, în urma unei batai de ciocan, toti membrii Confederatiei Marilor Loji Unite ale Europei au votat în unanimitate admiterea Marii Loji Nationale A României ca membru cu drepturi depline în Confederatia Marile Loji Unite ale Europei.

Au fost emotii ca si acum, de bucurie, de traire a unui moment unic în istoria Francmasoneriei Universale.

Delegatia a participat apoi la lucrari pe tot parcursul zilei, încheind, seara cu o tinută - ceremonie de semnare a tratatului Confederatiei.

Delegatiile celor zece Mari Loji din cele zece state membre ale Confederatiei, împreuna cu delegatiile altor Mari Loji de pe toate continentele, au participat la momentul semnarii Tratatului Confederatiei.

La încheierea lucrarilor s-au supus la vot cele trei locuri - tari - unde sa se desfasoare lucrarile Sesiunii urmatoare - primavara lui 6005 - ale Confederatiei Marilor Loji Unite ale Europei.

Prin votul în unanimitate al tuturor delegatiilor Marilor Loji, a fost primit cu mare bucurie si onoare, ca desfasurarea lucrarilor Confederatiei Marilor Loji Unite ale Europei pe 6005 să fie la Bucuresti.

Conform Articolului 1 al Tratatului, Marea Loja Natională A României a aderat la Marea Carta Masonica si la Confederatia: "Marile Loji Unite ale Europei".

Conform Articolului al doilea se precizeaza că membrii fondatori acceptă adeziunea Marii Loji Nationale A României la Confederatia "Marile Loji Unite ale Europei".

Conform Cartei Masonice a Confederatiei "Marile Loji Unite ale Europei" se precizeaza ca ca obiectul principal este coordonarea actiunilor Obedientelor membre, îndeosebi (mai ales) în domeniile urmatoare:

 • contributia la edificare (constructia) Europei într-o perspectiva spirituala, culturala si umanista;
 • actiunea de caritate si umanitara;
 • apropierea puterilor (autoritate, dominatie, forta, eficacitate) masonice;
 • apropierea autoritatilor masonice;
 • apropierea fortelor masonice.

Obiectivul sau este sa regrupeze, într-un spirit si o organizatie comuna care respecta suveranitatea si autonomia fiecareia, Puterile masonice simbolice care se declara subscrise Francmasoneriei Regulare si Traditionale.

Principii:

 • Francmasoneria Regulară si Traditională este un Ordin Initiatic Universal fondat pe baza fraternitatii.
 • Ea lucreaza Întru Gloria Marelui Arhitect al Universului.
 • Cele trei mari Lumini ale Francmasoneriei sunt asezate pe altar: Biblia, Compasul si Echerul. Obligatiile Masonilor sunt bazate pe cele trei Mari Lumini.
 • Francmasoneria Regulara si Traditionala proclama fidelitatea de nezdruncinat si devotamentul sau total fata de patrie.
 • În Lojă toate discutiile în contradictoriu despre politica sau religie sunt strict interzise.
 • În ceea ce priveste alte principii decât cele enuntate mai sus, Francmasoneria Regulara si Traditională se refera la "Vechile Obligatii", ce privesc respectul traditiilor Ordinului si despre practicarea efectiva si scrupuloasa a Ritualului si Simbolismului în mijloacele de acces la continutul initiatic al Ordinului. Ele se refera la Constitutia lui Anderson din 5723.
 • Singura adeziune la ansamblul acestor principii garanteaza partilor semnatare apartenenta la o Loja a Francmasoneriei.

Extras din cuvântul Marelui Maestru al Marii Loji Nationale A României Viorel Danacu:

"Vă multumesc în numele Masoneriei de pe teritoriul României, a Marii Loji Nationale A României si a tuturor fratilor de sub Obedienta, pentru Onoarea care ni s-a facut atât noua cât si tarii mele, ca Marea Loja Nationala A României sa fie selectata si admisa în Confederatia Marilor Loji Unite ale Europei.

Acceptarea noastra ca membru în Confederatia Marilor Loji Unite ale Europei implica responsabilitati si ample îndatoriri.

Pe tot întinsul Batrânului Continent există acum o unitate de gândire, de actiune masonica care confera Confederatiei posibilitatea ca Europa sa devina o mare putere unitară în toate domeniile vietii prin realizarea unui Om mai bun, perfectibil, care sa aduca Pace, Adevar si Dreptate la cei din jurul sau, pace si toleranta între natiuni.

Nu pot sa-mi stapânesc emotia pentru că sufletul meu poarta în el încarcatura spirituala atât a Fratilor de sub Obedienta cât si a natiunii, care prin principiul vaselor comunicante spirituale, intra acum în pulsatia tuturor Atotputernicilor Mari Maestrii, care lumineaza acest echilibrat si aducator de speranta For.

Constitutiile voastre îsi trec valorile ce le alcatuiesc în Constitutia noastra, felul vostru de a gândi este si felul nostru, de a concepe lucrarea nu numai pentru Europa ci pentru întreaga Omenire.

Franta, eterna Frantă, care ne gazduieste, a rostit prin gura lui Victor Hugo, sosit atunci din exil: "Piatra e facuta sa construiasca si nu sa loveasca". Iata un motto care si-a pastrat si-si va pastra vigoarea.

Pe toate meridianele Planetei se impune un numitor comun, respectarea drepturilor Omului, a demnitatii umane, eradicarea coruptiei care irigă terorismul, aceasta ciuma a vremurilor noastre atât de agitate pe care se impune să le limpezim.

Prezint aici multumirile mele atorputenicului frate Jean Claude Bousquet si a Marelui Cancelar Charles B. Jameux, fara bratul lor puternic pe care sa ma fi sprijinit, Masoneria Româna nu ar fi fost aici.

Felicitându-vă atotputernice frate Bernard Bertry care, prezidând această adunare, legati într-un tot organic, ce-a fost cu ce este si cu ce va fi.

Va rog Atotputernice frate Presedinte al Confederatiei Marilor Loji Unite ale Europei Bernard Bertry, sa primiti arcolada mea frateasca si voi cu totii ilustrii frati Mari Maestrii si delegati, si cu aceasta sa deschidem lumii un nou orizont, o noua speranta: Binele biruind si de data aceasta Raul, rau atât de virulent.

Am zis.