Confederatia Marilor Loji Unite ale Europei

glude

CONFEDERATIA
"MARILE LOJI UNITE ALE EUROPEI"
(Grandes Loges Unies D'Europe)

Drept este, ca scriu câteva rânduri, prezentându-va trairi de neuitat de noroc pentru România si istorice pentru Ordinul Masonic Român.

Pentru ca timpul, care nu are valente, trece prin noi, cei care abia împlinisem un an de la Actul Masonic Istoric din 13 - 14 Aprilie 6002, de la Orientul Brasov, când la acel Convent Extraordinar a fost demisa conducerea Marii Lojii Nationale din România, respectiv Marele Maestru de atunci Gheorghe Comanescu si Demnitarii Marelui Consiliu, aproape toti, în frunte cu Gheorghe Comanescu, fiind acuzati de coruptie.

Este adevarat ca atunci toate fortele politice, democratice, sociale au facut front comun cerând tuturor institutiilor statului, sa fie luate de urgenta, pe loc, masuri împotriva coruptiei.

Astfel masoneria a fost solidara cu natiunea cu conducerea statului - a fost prima care a recunoscut ca este infiltrata de coruptie si ca atunci când gangrena apare, nu alegi culoarea bisturiului, ci extirpi raul.

Practic am luat act pe loc, trecând la lucru, pornind, este adevarat destul de greu, la lucrarea împotriva raului, a coruptiei, pe care atunci nimeni, s-au foarte putini, o acceptau ca discutie, nicidecum sa ia o masura exacta si rapida.

Sigur am fost condamnati, sanctionati, ca fiind rataciti, manevrati de forte externe, lipsiti de rationament de ruperea unitatii masonice pe teritoriul României etc.

A trecut vremea si iata ca lucrurile, încet încet nu ca s-au adeverit dar lucrarea masonica a decazut atât prin continuarea nerespectarii regulilor masonice, ritualurilor si constitutiei masonice cât si prin batjocora pe care singuri si-au adeverit-o prin diverse mijloace de comunicare.

Noi, cei din Mare Loja Nationala A României, am continuat lucrarea si practic nici o clipa nu am fost împotriva vre-unui frate, ci din contra prin toleranta, prin actiuni publice, fapte am cautat sa aratam lumii rolul pe care francmasoneria la avut în decursul istoriei tarii noastre cât si rolul pe care l-am avut atât în ce priveste integrarea în Alianta Nord Atlantica cât si în procesul de integrare în Uniunea Europeana, care este început prin masonerie.

În data de 18 iunie 2000, o noua organizatie masonica s-a nascut în Franta, la Paris. Denumita -Marile Loji Unite ale Europei-, ea a fost fondata prin semnarea unui tratat de cooperare de catre trei Mari Loji si anume Marea Loja Nationala a Frantei, Marea Loja Traditionala si Simbolica Opera si Marea Loja Nationala a Iugoslaviei.

Organizatia s-a format pentru a permite tuturor Marilor Loji Europene cu o -Lucrare Regulara- de a-si împarti teme, idei, vizite si sa aiba un tel comun, cel al Confederatiei -Marile Loji Unite ale Europei-.

Confederatia -Marile Loji Unite ale Europei- a fost creata la Marele Templu al Marii Loji a Frantei în finalul lucrarii Conventului anual din iunie 2000. În afara de cele trei Mari Loji Organizatoare, 22 de delegatii ale Marilor Loji de pe mapamond au fost prezente pentru a asista la fondarea acestei confederatii. Una din caracteristici este aceea ca Lucrarea Masonica în cadrul Confederatiei -Marile Loji Unite ale Europei- este o Lucrare Regulara. În Masoneria Europeana principiile general acceptate de Marile Loji sunt cele ale Constitutiei lui Anderson, a Lucrarii Masonice Traditionale si Regulare:

  • Recunoasterea existentei principiului creator al Marelui Arhitect al Universului. Tinutele noastre au loc întru Gloria Sa;
  • Prezenta în timpul Tinutelor a celor 3 mari lumini ale Francmasoneriei: Volumul Legii Sacre (Biblia), deschis la vedere, Echerul si Compasul;
  • Sunt interzise discutiile pe teme politice si religioase în Tinute;
  • Non mixitate: admitem ca membrii numai barbati; prezenta femeilor la Tinute este interzisa;
  • Exercitarea jurisdictiei pe cele trei grade simbolice ale Francmasoneriei.

Obiectivul Confederatiei -Marile Loji Unite ale Europei- nu este de a deveni ea însasi o Mare Loja. Ea doreste sa puna în valoare o apropiere universala a conceptului de prietenie si fraternitate masonica. Confederatia se doreste o forta prin unitate. Este de asteptat ca o unificare a tuturor Marilor Loji Europene sa poate duce mai departe si în final sa ajute actuala tendinta de reunificare politica si culturala a Europei.

Confederatia poate servi de asemenea si ca un ghid pentru a facilita o întelegere universala a Masoneriei si a traditiilor Marilor Loji cu o lucrare traditionala si regulara, ce a fost un semn de întrebare tenace în jurisdictia Masonica pentru cea mai mare parte a secolului ce s-a încheiat.

Reîntorcându-ma la anul 2003, primavara, am primit o scrisoare de la Marea Loja Nationala a Frantei fiind invitati sa ne cunoastem.

În urma discutiilor avute, sigur a urmat o alta scrisoare si o alta prin care am fost anuntati ca în luna septembrie, la Bucuresti, va sosi Presedintele Confederatiei -Marile Loji Unite ale Europei- fratele Jean Claude Bousquet însotit de fratele Charles B. Jameux - Mare Secretar si fratele Bernard Bertry - fost Mare Maestru al Marii Loji Simbolice Opera din Franta.

A venit momentul sosirii în România a celor trei distinsi frati, o mare onoare pentru noi, i-am primit cum se cuvine, dupa obicei si traditie; le-am lasat disponibilitatea de întâlnire si cu alte Obediente masonice de pe teritoriul României - fara a întreba ce a fost si ce au discutat. În ultima zi înainte de a pleca în Franta si înainte ca delegatia sa fie primita de Primul Ministru al României, fratele Mare Secretar al Marilor Lojii Unite Ale Europei ne-a spus ca în urma discutiilor avute cu Marii Maestri ai Marilor Loji de pe teritoriul româniei, a spus ca Marea Loja Nationala a României este singura de pe teritoriul României care continua Lucrarea Masonica Traditionala si Regulara, conform constitutiei masonice a lui Anderson, conform principiilor masonice universal acceptate, conform landmark-urilor si ca suntem singura obedienta selectionata pentru a fi propusa sa acceada în Confederatia Marilor Lojii Unite ale Europei.

Dupa plecarea ilustrilor frati am convocat un Mare Consiliu largit unde am discutat toate aceste aspecte, am hotarât sa întocmim dosarul pentru candidatura si sa îl depunem la Marele Secretariat al Marilor Loji Unite Ale Europei - pentru ca în Tinuta de Consiliu Coordonator al Confederatiei Marilor Lojii Unite ale Europei sa fie supus examinarii.

Dosarul a primit aprobarea mai întâi a Marelui Consiliu al Marii Lojii Nationale A României - astfel ca cererea de aderare la Confederatia Marilor Lojii unite Ale Europei si la Carta Masonica Europeana sa fie expresie a vointei tuturor fratilor Români.

Astfel în urma votului de principiu, am fost invitati în luna iunie la tinuta Consiliului Coordonator al Confederatiei Marilor Loji Unite Ale Europei unde am fost admisi ca membru cu drepturi depline, membru fondator.

Sigur, au fost multe drumuri la Paris am încheiat tratate de amicitie si recunoastere cu toate obedientele membre ale Confederatiei si bineînteles cu alte Mari Lojii din Europa cât si de pe celelalte continente.

Astfel am participat în anul 2004 si 2005 la mai multe conferinte publice organizate în Italia, Franta etc..

Este pentru prima data in istoria Masoneriei Universale când pe lânga încheierea tratatelor de amicitie si recunoastere între Mari Loji, care în alte cazuri au ramas simple hârtii semnate si puse în rama pe perete de aceasta data - Masoneria din tarile Europei sa lucreze pentru prima data în unitate prin diversitate în cadrul Confederatiei - având un Statut si Regulament care confera mentinerea verticalitatii coloanelor prin frumusetea, puterea si întelepciunea unei Europe unite.

Pentru prima data avem de comun acord, obiective comune respectiv: apropierea obedientelor masonice, contributia la edificarea unei Europe în precepte spirituale, culturale si umaniste, actiuni caritabile si umanitare.

Confederatia -Marile Loji Unite ale Europei- poate deveni un catalizator pentru reasamblarea Masoneriei într-o societate mondiala, în final de a dezvolta o mai buna întelegere a conceptului de -Masonerie Universala-.

Am zis.

Fr :. Viorel Danacu
Mare Maestru ad vitam
Al Marii Loji Nationale A Romaniei