Cand poate deveni un barbat mason?

Temple (01)

Atunci cand poate privi marea arhitectura a lucrurilor, deasupra raurilor, dealurilor din departarea orizontului cu un sens profund al micimii sale si inca simte radacinile fiecarei virtuti, frica, speranta si curajul.

Atunci cand simte in adancul inimi sale ca fiecare este la fel de nobil, josnic, divin sau diabolic si singur ca el insusi si cauta sa inteleaga, sa ierte, sa iubeasca pe acest seaman al sau.

Atunci cand stie sa fie solidar cu cel aflat in suferinta, chiar daca stie ca acesta pacatuieste dar se afla intr-o apriga lupta cu vitregiile sortii.

Atunci cand a invatat cum sa-si faca prieteni, cum sa-i pastreze si inainte de toate cum sa-i tina alaturi de sufletul sau.

Atunci cand iubeste florile, cand fara arma nu poate vana pasari si cand simte vibratia unei placeri trecute la auzul rasetului de copil.

Atunci cand poate fi fericit si poate avea ganduri inalte, chiar si printre cele mai vitrege munci la care viata il supune.

Atunci cand copacii vesnic verzi si reflexele soarelui in parauri il cuceresc asemeni gandului pentru o fiinta mult iubita si de muit disparuta.

Atunci cand nici un strigat de disperare nu-i trece pe langa ureche si orice mana intinsa catre el isi gaseste raspuns.

Atunci cand gaseste binele in orice lupta prin care ajuta un om sa pastreze esenta lucrurilor sfinte si vede maretia lucrurilor in viata indiferent de numele acestei lupte.

Atunci cand poate privi in mocirla din marginea drumului si poate vedea ceva dincolo de noroi si cand poate privi in fata celui mai nevrednic muritor si poate vedea ceva dincolo de pacat.

Atunci cand stie cum sa se roage, cum sa iubeasca, cum sa spere.

Atunci cand si-a pastrat credinta in sine impreuna cu prietenul sau si cu Dumnezeul sau; bucuros sa traiasca, dar fara frica de moarte - in mana cu o sabie impotriva raului si in inima cu un refren de iubire.

Acest fel de om a descoperit singurul secret real al Masoneriei si incearca sa-l daruiasca intregii lumi.

Cerere de admitere in Ordinul Masonic