"Fratele" Horea, omagiat de masoni

Reprezentanţii Marii Loji Naţionale a României s-au întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute la Alba-Iulia pentru a comemora supliciul conducătorului Răscoalei de la 1784, Horea.

Pe acesta masonii îl consideră „frate“ datorită apartenenţei sale la o lojă vieneză. Masonii s-au adunat sâmbătă dimineaţa într-o ceremonie discretă pe Dealul Furcilor din Alba- Iulia, locul care marchează execuţ ia lui Horea şi Cloşca. Mai multe loji din Alba-Iulia, Cluj- Napoca şi Bucureşti au depus coroane de flori la Monumentul Candelă, ridicat la locul respectiv.

Manifestarea a continuat la restaurantul lui Ioan Mircea Chira, Pro Mare Maestru pe regiunea Transilvania, cu o conferinţă masonică publică. În fapt, s-au ţinut câteva discursuri ale fraţilor în care a fost evocată, printre altele, importanţa masoneriei în relaţiile externe ale României, dar şi sacrificiile făcute de masonii români în diferite situaţii.

„Trebuie să reclădim Marea Unire. La 1 decembrie 2008 îmi doresc ca francmasoneria să aibă o voce cu ecou deasupra tuturor. Să spunem adevărul!“, a rostit Marele Maestru al Marii Loji Naţionale a României, Viorel Dănacu. Tot la Alba-Iulia, „oraşul spiritualităţii masonice“, s-a desfăşurat, de data aceasta cu uşile închise, Marele Consiliu al Marii Loji Naţionale.

Se presupune că Horea a făcut parte din loja De la Vraie Concorde condusă de Ignatius Born (originar din Alba-Iulia), care a ajuns consilier pe probleme de minerit în Imperiul Austro- Ungar, poziţie din care se ocupa de relaţia cu exploatările miniere din Apuseni. De la Vraie Concorde era una dintre puţinele loji vieneze care aveau printre membri un număr nesemnificativ de unguri.

Ref: 

Evenimentul Zilei