Loja de Ritualistica si Cercetari Masonice a Marii Loji Nationale a Romaniei

lcrm

Dupa cum va este cunoscut, în tara noastra îsi desfasoara oficial activitatea Marea Loja Nationala A României, care promoveaza principii francmasonice cu înalta esenta morala si democratica.

Înca din perioada interbelica, prin grija unor mari initiati, a avut loc o intensa lucrare masonica pe teritoriul României.

Francmasoneria promoveaza respectarea drepturilor omului, respectarea legilor, traditiilor patriei si culturii universale spre binele Omului. Propune dialogul, toleranta, construieste punti care aproprie, atenuând ceea ce ne separa.

Francmasoneria de astazi îti desfasoara activitatea într-o era a informatiei care a produs transformari majore în întreaga societate. În cadrul Marii Loji Nationale A României functioneaza Centrul de Informare si Studii Masonice, sub egida Lojii de Ritualistica si Cercetari Masonice.

Loja de Ritualistica si Cercetari Masonice este menita a reuni, în cuprinderea ei, frati cu mare disponibilitate fata de perceperea si derularea ritualurilor. Loja de Ritualistica si Cercetari Masonice îsi propune a pune în valoare elemente asemanatoare între diferitele texte, apartinând unor rituri diferite, confera climatul necesar a pregati viitoarea activitate pe atelierele de perfectiune.

În cadrul Marii Loji Nationale A României, fratii din Loja de Ritualistica si Cercetari Masonice, al carui Maestru Venerabil este ill :. fr :. NICU FILIP au lucrat intens, cel putin în ultima perioada.

Loja de Ritualistica si Cercetari Masonice, constituie dovada maturitatii gândirii masonice prin adâncirea izvoarelor si convergenta lor într-o entitate doctrinara constitutional filozofic masonica.

Se exprima intentia ca în perioada imediat urmatoare sa fie publicate carti, care sa evidentieze situatii istorice si din contemporaneitate, precum si sa se organizeze evenimente.

Loja de ritualistica si cercetari masonice are în alcatuire trei ateliere, unul la Orientul Bacau unul la Orientul Alba Iulia si unul la Orientul Slatina. Acestea sunt dotate corespunzator cu tehnica computerizata, frati care lucreaza permanent, cu posibilitatea de a traduce în limba româna, din latina, franceza, germana, maghiara, greaca.

Documentele originale apartinând lojilor, arhivelor acestora, sunt în limbile enumerate mai sus, sunt pe hârtie speciala, pergament, piele de diverse animale, cu sigilii de ceara s-au prin înrosire.

Multumim, celor care au avut grija, le-au salvat, pastrat, conservat, atât din cadrul institutiilor oficiale ale statului român, cât si persoanelor particulare detinatoare de documente unicate.

Fratii, tineri, studenti Loja Mihai Eminescu si Loja Nichita Stanescu) au energice preocupari si sunt cei care descopera uimitor cele mai neasteptate gânduri ale vremurilor când fratii ca si astazi au facut ceva, au lasat ceva generatiilor de astazi.

În cadrul Confederatiei Marilor Loji Unite ale Europei fratii din fiecare Mare Loja membra, au oferit câte o lucrare în limba franceza, spre traducere în limba româna, de catre frati din Loja de Ritualistica si Cercetare.

Aceste traduceri vor fi lansate în primavara anului 6005, când la Bucuresti, vor avea loc lucrarile Consiliului Coordonator al Confederatiei Marilor Loji Unite ale Europei si vor fi invitati frati de pe toate continentele.

Evenimentul v-a fi organizat în cadrul Serilor Culturale Europene.

Masoneria constituita pe teritoriul României a gasit un fond fertil, arhaic, precrestin; de unde caracterul profund religios înclinatia spre meditatie si traditionalism a poporului român.

Pentru materializarea actiunii de a transforma Marea Loja Nationala A României si într-un spatiu de cercetare a nevoilor societatii românesti si de identificare a cailor si mijloacelor necesare progresului si modernizarii, Conventul a decis înfiintarea Lojii de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, în care lucreaza de 10 ani ill Nicu Filip care îi va reuni, ca membrii sau vizitatori, pe fratii care sunt preocupati de dezvoltarea gândirii masonice si de problemele cu care se confrunta societatea contemporana, devenind astfel coloana de sustinere istorica, sociala si în cea mai mare parte metafizica a structurilor, ce am început a dezvolta împreuna cu ilustrul frate Nicu Filip.

Am zis.