Mesajul Mare Maestru, Fr. Viorel Danacu

Viorel Danacu

Masoneria si-a mentinut verticalitatea neintrerupt pe teritoriul Romaniei prin credinta in continuitatea lucrarii prin morala, spiritualitate, traditie, cultura conform Constitutiei si Regulamentul Masonic Universal acceptat.

Marea Loja Nationala A Romaniei continua lucrarea masonica pe intreg teritoriul Romaniei prin respectarea cu strictete a regulilor emanate din Landmark-uri si principiile masonice fundamentale universale.

Prima Constitutie Masonica dupa 5989, din 18 decembrie 5993, promulgata de fratele Nicu Filip Primul Mare Maestru Ales, in cadrul Conventului Ordinar al Marii Lojii Nationale din Romaniei la Orientul Alba - Iulia, orasul spiritualitatii masonice, ea este cartea de capatai a fratilor din Marea Loja Nationala A Romaniei.

Fratii din Marea Loja Nationala A Romaniei lucreaza impotriva terorismului, coruptiei, crimei organizate, abuzurilor si ignorantei, violentei, necinstei intre oameni si popoare, impotriva ateismului. Ne indreptam eforturile spre perfectibilitate, aproapele fiind considerat frate; astfel prin iubire sa devenim mai buni, mai drepti, mai luminati. Ne-am angajat in promovarea respectarii drepturilor omului, respectul legii, traditiilor patriei si a culturii universale, dar asta inseamna si responsabilitati.

Libertatea castigata cu sacrificii in 5989, unde multi si-au dat viata, este cel mai de pret bun pe care Dumnezeu l-a lasat noua oamenilor, iar noi fratii din Marea Loja Nationala A Romaniei constientizam pe multi altii a nu mai teroriza, a nu mai, ameninta, a nu face diversiuni, confuzii, care sa tulbure lucrarea masoneriei regulare pe teritoriul Romanie. Toate aceste asperitati ii definitiveaza ca singuri si nesiliti de nimeni in afara lucrarii masonice.

Regularitatea inseamna respectarea cu strictete a regulilor dupa care masoneria a functionat si lucreaza de sute de ani. Atunci cand in atelier si tinuta regulara lipseste ceva, din ritualuri, cand fratele nu crede in ce vede, ce aude si ce face, atunci totul apare in afara regulilor ca si la regulile de circulatie universal acceptate, care trebuie sa le respecti, daca le incalci, te poate costa viata.

Nici un frate nu poate si nu are dreptul sa ingradeasca libertatea altuia atribuind o calitate pronuntata din orgolii despre ceva care nu tine de initiere ci care tine de respectarea regulilor, de credinta in continuitatea lucrarii masonice de credinta Intru Gloria Marele Arhitect Al Universului.

Respectul lucrului bine facut respectul termenului, respectul fata de cel in fata caruia te afli, respectarea regulilor masonice creeaza posibilitatea angajarii lui in cadrul lucrarii masonice toate acestea fac un frate sa traiasca, sa participe, gandeasca in cadrul confreriei Marii Loji Nationale A Romaniei. Parghia care sta la baza procesului de regenerare a masoneriei curate in Romania pe care noi l-am initiat este cea culturala prin seri "La Curte?, seri Culturale Europene. Astfel Trairile Masonice prin fapte, cultura, stiinta, ale fratilor din Obedienta Marii Lojii Nationale A Romaniei au devenit realitate, ele adancesc spiritual relatii in plan intern si extern, nasc opinii, ce asigura Marea Familie Universala, ca Romania este un partener de nadejde, intr-o Era Noua, in care valorile sunt altele, transformarile aseaza noi forme de organizare, toate bazate pe traditie si spiritualitate. Am infiintat Loja de Ritualistica si Cercetari Masonice care dezvolta o cercetare amanuntita a arhivelor masonice existente in Romania, a tuturor imobililor, monumentelor si documentelor masonice existentei in diferite orase ale tarii. Cunoasterea activitatii lucrarii masonice de la acea vreme, ne da posibilitatea continuarii lucrarii pe teritoriul tarii.

Fratii din Marea Loja Nationala A Romaniei, Loja de Ritualistica si Cercetari Masonice condusa de Prea Respectatul Frate Nicu Filip a facut progrese semnificative si cu ajutorul unor personalitati din tara, neinitiate, care si-au oferit cu generozitate tot sprijinul.

Cunoscandu-va dragi frati, aproape pe toti, cred in bunavointa, intelepciunea si curajul ce-l veti capata pentru a accede pe treptele perfectibilitatii impreuna.

Va asiguram ca pacea, intelegerea si buna comunicare, prin libertatea de gandire si exprimare vor constitui caramizile care vor zidite templului fiecaruia, incet incet in timp si cu incredere, iar daca nu vom reusi noi, vor face copii nostri, si daca nici ei nu vor reusi poate s-au cu siguranta vor reusi copii copiilor nostri, pentru ca lucrarea noastra este in eternitate.

Dumnezeu sa va lumineze casa, familia, copii si sa va bucurati de ziua de maine.
Am zis !

Fr. Viorel Danacu
Mare Maestru ad vitam al MLNAR