Sesiune de lucru a Confederatiei Marilor Loje Unite ale Europei - Atena 2006

Atena

În perioada 8 - 12, la Atena au avut loc lucrarile Marilor Loji Unite Ale Europei. Marea Loja Nationala A României, membru fondator cu drepturi depline al Confederatiei Marile Loji Unite Ale Europei, a reprezentat România la aceasta înalta reuniune masonica la nivel European. Confederatia Marile Loji Uite ale Europei a adus un pachet de proiecte, prin care, la alegere, fiecare tara s-a angajat ca în anul masonic viitor sa-si concentreze eforturile asupra unuia sau mai multora.

România, respectiv Marea Loja Nationala A României, s-a angajat împreuna cu Serbia, Marea Loja a Serbiei, si Grecia, Marea Loja a Greciei REEA, sa studieze Proiectul privind Istoria Francmasoneriei Balcanice.

Sigur ca acest proiect poate fi realizat si de alte Obediente Masonice din regiunea balcanica sau chiar de unii masoni.

Un alt proiect propus de Marea Loja Nationala a Frantei se refera la elaborarea unui raport anual de fiecare tara respectiv Mare Loja, cu tema: "Etica masonica, morala si cultura masonica".

Atena

De asemenea Grecia, respectiv Marea Loja a Greciei REEA, a propus pentru a doua oara consecutiv, prototipurile în trei variante ale Pasaportului Masonic European care urmeaza sa fie emis pentru toti masonii din Europa, respectiv din Marile Loji Unite Ale Europei.

Noi, Marea Loja Nationala A României am propus editarea unei reviste masonice "Jurnal Masonic European", în care sa fie prezentate toate Marile Loji din Europa cu realizarile si progresul în slujba binelui, a perfectibilitatii omului pentru o lume mai buna, pentru pace între oameni. De asemenea Marea Loja Nationala A României împreuna cu Centul Regional de Studii Francmasonice Paris - Bucuresti, a oferit tuturor delegatiilor prezente la Reuniunea Confederatiei Marile Loji Unite ale Europei, revista "Cuvânt Masonic", editata în limba franceza si care însumeaza un numar de 80 de pagini, articole, interviuri ale fratilor din Europa care contribuie astfel la o cunoastere cât mai reala a evolutiei masoneriei din zilele noastre. Sigur sa hotarât ca obedientele mai tinere de 1 an de zile, cere un rezista, se destrama, sa nu fie admise în Confederatia Marile Loji Unite Ale Europei. Prudenta de a nu include masonerii facute la comanda ne-a fost prezentata de Presedintele Confederatiei Marile Loji Unite ale Europei, Bernard Bertry, care nu numai ca vegheaza la o lucrare traditionala si invita la conlucrare în ceea ce înseamna masoneria statelor Europene. Confederatia Marile Loji Unite Ale Europei este fermentul care va crea o Europa unita, puternica, frumoasa si bogata. Ea nu este împotriva masoneriei vreunui alt stat de pe alt continent ci dimpotriva socoteste ca forta Europei împreuna cu forta masoneriei celorlalte continente va realiza Marele Lant Masonic, bazat pe cele trei principii fundamentale: "Libertate, Egalitate, Fraternitate".

În Atena am avut un program intens de cunoastere, datorita programului care a prevazut si vizitarea Centrului Istoric de la Eleusis unde se regasesc dovezi ale Miturilor Eleusiene. Desigur lucrarile Confederatiei Marile Loji Unite Ale Europei în anul 2007 se vor desfasura la Montpelier, Franta, unde fratii nostri din Confederatie se vor reuni pentru noi pasi mai concreti într-o Uniune Europeana din care si noi vom face parte.

În încheiere doresc sa-mi exprim satisfactia si bucuria de a fi participat la aceasta lucrare masonica la nivel de Confederatie Masonica Europeana, România, fiind activa prin programele facute, prezenta activa în toate delegatiile pe seama propunerilor facute de fratii din Europa care nu ca ne respecta ci îsi amintesc de zilele petrecute anul trecut la Bucuresti când am gazduit lucrarile Confederatiei Marile Loji Unite Ale Europei si le-am oferit Seara Culturala Europeana cu cântece traditionale românesti, calusul românesc cu Expozitia de Icoane pictate pe sticla de la Laz, cu expozitia de sculptura a Doamnei Maria Patrascu Brâncusi si de pictura Vinicius Tomescu.

Fratii nostri europeni au aflat atunci de Gânditorul de la Hamangia, de placutele de la Tartaria astfel încât nu ca si-au dat seama ca au în fata lor niste povesti ci pur si simplu au înteles ca omul vine de foarte departe si ca aici nu degeaba a numit Înalt Prea Sfintia Sa Papa Ioan Paul al II - lea România, atunci când ne-a vizitat tara, ca fiind "Gradina Maicii Domnului". Toate aceste interferente, prin toate contractele masonice care le facem înseamna trecerea nu dintr-un mileniu într-un alt mileniu ci trecerea într-o Era Noua, în care Masoneria trebuie sa se împreuna, prin credinta în Creatorul întregului Univers Marele Arhitect pentru întelegere si pace între Popoare.

Atena Atena

Marele Cancelar Cu Relatii Externe
al Marii Loji Nationale a Romaniei