Templu masonic la Brasov

Marea Lojă Naţională a României s-a reunit la Braşov pentru a sărbători împlinirea a şase ani de la constituire şi 90 de ani de la Marea Unire a tuturor romanilor.
La Conferinţa Masonică lunară, conducerea Ritului Scoţian Antic şi Acceptat a anunţat că la Braşov, considerat centru masonic de referinţă, se vor demara lucrările de ridicare din temelii a unui templu masonic.

Braşov, capitala masoneriei române

Constituită acum 6 ani, Marea Lojă Naţională a României a ales sărbătorirea acestei aniversări în cadrul unei conferinţe masonice la Braşov. Lojile din toată ţara şi-au trimis participanţi la evenimentul care marchează şi celebrarea a 90 de ani de la Marea Unire din 1918. Pentru o zi, Braşovul a devenit capitala masoneriei române. Participanţii au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor, iar pe seară au ţinut un Mare Consiliu cu uşile închise, urmat de Agapa Fraternă. Aceste acţiuni tipic masonice au fost prezidate de nume importante: Marele Maestru al MLNAR, Preailustrul Viorel Dănacu, Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu Român al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat, Atotputernicul frate Daniel Roman. Gazdele, braşovenii din Loja „Ţara Bârsei“, au oferit un dineu, prilej cu care, Viorel Dănacu a anunţat: „MLNAR caută să continue lucrarea masonică în toată regularitatea ei. Francmasoneria din România trebuie să-şi menţină unitatea, să ne perfecţionăm, să ne eliberăm de prejudecăţi şi vanităţi, să începem lucrarea cu noi înşine. Şi mai ales, trebuie să ne gîndim la construirea templelor la Bucureşti, Braşov, Piteşti, Sibiu, Moldova“.

Un complex masonic

În cadrul şedinţei Consiliului Suprem, s-a format o comisie care se va ocupa de ridicarea templelor regionale. În prezent, se construieşte cel din Bucureşti. Templul masonic din Braşov va fi amplasat la marginea oraşului, „acolo unde vom găsi un teren la preţ convenabil. Vom ridica construcţia din temelii, cu materiale de construcţie uşoare. Va fi un fel de complex, cu spaţii de cazare pentru soţiile membrilor, restaurant, tot ce e necesar pentru un week-end, cît durează lucrările noastre“, explică Marele Maestru Viorel Dănacu. El apreciază că, templul va fi gata în cel mult doi ani, ca dovadă a faptului că „privim cu alte dioptrii tot ceea ce trebuie făcut pentru România. Deviza lucrării noastre este: prietenie, fraternitate, egalitate, respect, toleranţă, libertate“.

MLNAR s-a constituit la Braşov

Masoneria pe teritoriul României are rădăcini în secolul XVII, de atunci continuîndu-şi activitatea fără întrerupere. Mulţi domnitori, oameni de ştiinţă şi de cultură au ales de-a lungul timpului să fie membri ai acestui ordin iniţiatic, bazat pe idealuri morale şi spirituale. Marea Lojă Naţională A României a fost regular constituită prin Conventul Extraordinar de la Braşov 13-14 aprilie 2002. MLNAR este în prezent membru cu drepturi depline în Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei. A înfiinţat Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris - Bucureşti, o librărie, un magazin şi un Muzeu Francmasonic care expune colecţii de obiecte masonice deosebite din România şi din lume. Ritul Scoţian Antic şi Acceptat care stă la baza masoneriei române a fost înfiinţat în 1760, la Paris.

Ref: 

Monitorul Expres de Brasov