Vizita obedientelor masonice din Franta

INCURSIUNEA M...M... AL M...L...N...A...R...
FR... VIOREL DANACU, IN PARIS, LA CELE MAI IMPORTANTE TREI
OBEDIENTE MASONICE DIN FRANTA
IN PERIOADA 03-06 MAI 6007

glnf

M...M... al M...L...N...A...R..., fr... Viorel Danacu, imediat dupa realegerea sa, ca M...M... pentru urmatorii 3 ani, de la Conventul din 20-21 aprilie 6007, a fost invitat pentru prima data la Templul Masonic al Grande Loge Nationale Française, din 12, rue Christine de Pisan, unde am vizitat Maison de Macons, Muzee, Biblioteci, Temple, etc. am fost invitat la dineul de seara oferit de Marele Maestru Adj. al G...L...N...F..., alaturi de alti frati vizitatori, din multe tari din lume. Au fost vazute temple importante, cu o arhitectura modernista cu coloane metalice, cu multe baniere pe pereti.

musee

Muzeul a fost impresionant; cuprindea foarte multe exponate reprezentand:
- medalii cu inscriptionari ale diferitelor simblouri,
- monede, sabii, accesorii,
- sticla si portelanuri gravate cu simboluri masonice, foarte multe si vechi.
- tesaturi cu motive masonice.
- Biblioteca G...L...N...F..., foarte mare, cu un numar impresionant de volume.
"Ce m-a frapat, este ce mi-a aratat in puzderia de medalii, curatorul muzeului si anume, o medalie pe care scria: L'ecole Danubius".

O alta Obedinta masonica importanta, o prezentam in ordinea in care a fost vizitata de M...M... fr... Viorel Danacu, este Templul Masonic al Marelui Orient al Frantei.

O cladire imensa, contruita de un var de-al lui Napoleon in timp de doua luni, iar inainte de acesta 20 de ani s-au format comisii si comisioare pentru construirea templului si nu s-a reusit nimic.

gof

Un templu foarte fastuos, cu multe coloane aurite, iar la Orient, se afla un bust masiv, al Femeii Revolutiei Franceze, Mariana, masonica.

Alte temple la fel de frumoase s-au vizitat, cu o grandoare extraordinara, se poate observa si in imaginile fotografiate.

Muzeul M...O...F... este muzeu de stat, foarte mare, cca 20 de mii de piese, documente masonice, sticla, metal foarte mult, cu simboluri masonice, picturi cu peisaje masonice, medalii enorm de multe.

Biblioteca M...O...F..., de asemenea foarte mare, cu multe documente masoncie, clasificate, si foarte multe documente masonice care urmeaza sa le primim, privind masoneria romana, s.m.d.

A fost o masa oferita de M...O...F..., la care fratii invitati au avut prilejul de a participa la o receptie, la etajului 7, din balcon, sa admire o parte a Parsului.

A treia zi, am vizitat Grande Loge de France, sediul din 8 rue Puteaux.

glf

Au fost vizitate templele, in stilul gotic cu arcade imense, coloane fastuoase, cu patina, vechime remarcabila.

Muzeul, cu multe piese masonice, documente foarte multe, tesaturi brodate cu fir de aur, alte simbolurilor masonice ale tuturor riturilor si Obedientelor masonice existente in Franta.

Biblioteca Masonica, cu volume vechi, de rara prezenta, un tezaur, patrimoniu masonic rar intalnit. Intradevar documente rar intalnite, care dovedesc ca G...L...F... a fost la origini, din ea s-a desprins G...L...N...F... s.m.d.

De asemena dineul oferit a permis M...M... fr... Viorel Danacu si fratilor din echipaj sa cunoasca multe alte lucruri extrem de importante. Seara la Clubul Automobilistilor din Franta, in centrul Parisului, cum se termina Champ Elysee la Obelisc, de unde se vedea turnul Efel, la etajul 4, a avut loc dineul organizat de catre ce le trei mai Obedinte franceza, G...L...N...F..., M...O...F..., G...L...F..., care au permis, cadrul adecvat inventarierii evenimentului si concluziile care s-au desprins din acest periplu natural, tolerant si fratern.

M...M... fr... Viorel Danacu ne declara :

Aceasta actiune masonica mi-a permis sa inteleg ca masoneria si masonii sunt liberi, sunt frati si sunt oameni. Modalitatile, parghiile, instrumentele utilizate pentru dezvoltarea si perfectionarea omului liber, in cursul evolutiei lui, sunt foarte variate.

La baza lor, se afla itradevar virtutiile, principiile fundamentale universal acceptate din Constitutia lui Andersen, landmarkurile, ritualurile amsonice, etc, dar modul de manifestare, de dezvoltare, de interpretare, de implicare etc, sunt diferite.

Finalul este unul singur, acela al unui om rational, intalept si luminat. A reiesit din acesta incursiune, din cele vazute si auzite, ca la vremurile timpurilor istorice, unii masoni, lucraru cladiri, temple, altii prelucrau aurulu, bronzul, argintul, altii sticla, lutul, lemnul, tesaturile, etc.

Toate aceste materiale aveau incrustate, sculptate, brodate, cioplite, simboluri masonice, care exprimau diferite scene masonice, care cuprindeau idei, teorii, ganduri, creatii masonice, ale unor masoni liberi si devotati perfectionarii.

Meditatia, Creatia si Credinta au provocat revolutii in gandirea, trairea si lucrarea masonica a tuturor timpurilor. Existenta unor expozitii de pictura realizate in taberele de pictura de catre copiii de la clasele mici pana la varsta matura, ai fratilor, arata formarea unor generatii de masoni, o adevarata confrerie, familie masonica. Profunzimea mesajelor exprimate de picturile lor, ne provoaca la intelegerea existentei unei traditii masonice perene.

Un alt exemplu arta gravarii sticlei portelanurilor, au realizat-o mesterii unei bresle masonice, bine organizate si conturate intr-un areal geografic care sa provoace la astfel de dimensiuni creatia.

Asadar, intelegem ca apropierea fratilor din Obedinte organizate doar administrativ oarecum diferit, este naturala, in numele tolerantei pe care o manifesta. Netezirea asperitatilor intr-o masonerie, iesita la lumina, de cativa ani, dupa un timp de 55 de ani de intuneirc, tebuie sa aiba loc, sa depaseasca toti masonii acele stadii, de orgolii, prejudecati, rabufniri, dealtfel infierate de masoni, care din pacate astazi sunt vizibile in societatea romanesca si nu numai, datorita unor neavizati, neinitiai, sau pseudomasoni, care pur si simplu, isi dau cu parerea.

Aceste pareri pur intamplatoare, sau voite genereaza scantei, oferind un foc artificial care se stinge in negura timpului, ori noi trebuie sa unim energiile, mentalitatile superiare, pe verticala, spirituale si morale, care sa genereze natural, lumina permanenta si din ce in ce mai intensa care sa lumineze in intuneric, asa cum spune Biblia :

"Lumina lumineaza in intuneric si Intunericul pe ea nu o cuprinde "

Acesta este adevarul din care se naste lumina. Omul de astazi trebuie sa se implice in cadrul lucrarii masonice, pentru propria implinire si satisfactie, integrandu-se in marea opera a creatiei, manifestandu-si priceperea si imaginatia la nivele superioare celor pe care omenirea deja le-a savarsit. Actul creatiei este infinit, ca si perfectionarea ceea ce inseamna ca fiecare fara sa-l deranjeze pe celalalt, din contra sa se unesca, are posibilitatea de manifestare libera, intru binefacerea omenirii.

Aceasta calatorie, contributie a celor trei importante Obediente franceza mi-au permis sa vad drumul pa care M...L...N...A...R..., s-a angajat, si mai bine, ca posibilele obstacole, asperitati sunt slabe si de trecut.

Armonia, Toleranta, Fraternitatea, Adevarul, Lumina, permit omului mason sa ajunga pe caile superioare ale cunoasterii Intru Gloria Marelui Arhitect al Universului.