Conferinta 26 Mai 2004

În perioada 19-23 mai 2004, a avut loc la Beirut (Liban) o sesiune anuală a Comitetului Coordonator al Confederaţiei Marilor Loji Unite ale Europei.

Am fost invitaţi împreună cu alte 8 Mari Loji din Europa.

În cursul zilei de joi, 20 mai 2004, a avut loc Reuniunea de lucru la Hotel Portemilio, sala Cristal Room, unde pe ordinea de zi la punctul doi, a fost votul pentru admiterea la Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei, ca membru fondator, al Marii Loji Naţionale a Libanului şi a Marii Loji Naţionale A României, dosarele acestor două Marii Loji fiind prezentate în sesiunea 2003 la Porto (Portugalia).

A urmat apoi intrarea şi integrarea în Comitetul Coordonator al Confederaţiei Marilor Loji Unite ale Europei a delegaţiilor celor două Mari Loji Naţionale, a României şi a Libanului.

Apoi a avut loc discutarea Declaraţiei de intrare în cadrul unei ceremonii speciale.

Au fost analizate candidatele în calitate de membre pentru intrarea în Confederaţie şi votul pentru candidatura în vederea integrării în sesiunea 2005 a Comitetului Coordonator a Marii Loji Masonice Generale Italiene şi a Marii Loji A Belgiei.

A fost votat Statutul Confederaţiei Marilor Loji Unite ale Europei cu proiectul creat de calitate de membru afiliat a tuturor Marilor Loji ce vor fi integrate în viitor.

A avut loc discutarea Declaraţiei de Problematici Generale de fiecare Mare Maestru al Obedienţelor membre şi apoi a Prea Respectabilului Preşedinte nou ales al Confederaţiei Marilor Loji Unite ale Europei.

A fost ales ca Preşedinte al confederaţiei Prea Respectabilului frate Bernard Bertry şi ca Mare Secretar fratele Bonell din cadrul Marii Loji Tradiţionale şi Simbolice Opera din Franţa.

Am semnat Tratate de recunoaştere şi amiciţie cu nouă Mari Loji din Europa în cadrul unei ceremonii speciale.

Am fixat calendarul provizoriu al sesiunii 2005 a Comitetului Coordonator în oraşul Bucureşti şi Obedienţa desemnată cu organizarea.

Pentru prima dată în istoria Francmasoneriei Române şi cea a Europei are loc apropierea între Mari Loji nu numai prin simple vorbe sau simple tratate de amiciţie şi recunoaştere, ci acordul unei Uniuni Masonice Europene care să funcţioneze în baza unui Statut şi care să aibă Obiective clare.

Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei regrupează diferite Obedienţe (Mari Loji) masonice simbolice (lojile albastre, gradele 1,2,3) al căror sediu se situează în Europa şi pe un teritoriu limitrof în jurul Mediteranei în termenii unei "Mari Carte Masonice" şi a unui tratat de Confederaţie - semnat la Paris pe 18 iunie 2000 între primii săi membrii.

Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei are ca obiect coordonarea acţiunii Marilor Loji Membre, îndeosebi în domeniile următoare:
- contribuţia la edificarea (construcţia) Europei într-o perspectivă spirituală, culturală şi umanistă;
- acţiuni de caritate şi umanitare;
- apropierea puterilor masonice.

Marile Loji care compun Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei trebuie fiecare în ceea ce priveşte să fie constituite în asociaţie declarată la judecătorie după legile în vigoare ale ţărilor respective.

Fiecare Mare Lojă care accede în Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei trebuie să se conformeze principiilor expuse în "Marea Cartă Masonică" pe care se sprijină tratatul Confederaţiei.

Marea Cartă Masonică are ca obiectiv regruparea, într-un spirit şi o organizare comună cu respectul la suveranitate şi autonomie a fiecăruia.

Principiile sunt:

a) Francmasoneria Regulară şi Tradiţională este un Ordin iniţiatic Universal fondat pe fraternitate;

b) Ea lucrează Întru Gloria Marelui Arhitect al Universului;

c) Cele trei Mari Lumini ale Francmasoneriei sunt aşezate la vedere, Volumul Cărţii Sacre (Biblia la noi), Compasul şi Echerul. Toate obligaţiile masonului sunt luate (prin depunerea de jurământ) pe cele trei Mari Lumini;

d) Francmasoneria Regulară şi Tradiţională proclamă devotamentul său total faţă de Patrie;

e) În loji, toate controversele, discuţiile purtate despre politică şi religie sunt riguros interzise.

f) Francmasoneria Regulară şi Tradiţională se referă la "Vechile Obligaţii"

Toate acestea reprezintă Siguranţa prin Unitate a formării unei Europe ca să reprezinte una din aripi, cară alături de cealaltă aripă a Americii să facă să zboare prin aceiaşi bătaie de inimă, un singur corpus masonic universal.

Asigurăm Guvernul României, Preşedenţia Statului Român, că aşa cum am făcut şi până acum, indiferent de culoare politică, prin sprijinul pe care l-am acordat şi îl vom acorda de acum încolo, fără a cere ceva în schimb, că eforturile noastre comune sunt de a deschide noi căi de comunicare, prin lucrarea noastră masonică, promovând imaginea româniei, dar şi conţinutul prin valorile democratice, prin competenţa şi asumarea responsabilităţilor în cadrul aderării noastre la Uniunea Europeană.

Eforturile noastre de integrare în alianţa Nord Atlantică s-au văzut a fi rodnice, finalizate.

Fratii din Marea Loja Nationala a Romaniei din acea vreme, au adus conducerea masonică a Organizaţiei Nord Atlantice în Bucureşti.

De atunci toate mesajele noastre adresate şi trimise prin intermediul nostru special au ajuns acolo unde trebuie şi au influenţat în mod favorabil intrarea României în NATO.

Cred că de această dată, mai ales că ne aflăm în cadrul acestei Uniuni Masonice Europene, vom gândi şi construi împreună o Europă care nu a trecut dintr-un mileniu într-un alt mileniu, ci a trecut dintr-un mileniu într-o nouă Eră.

Facem un apel la toţi fraţii români, care au jurat masonic că îşi apără Patria până la sacrificiul suprem, să îşi asume responsabilitatea, să participe activ la procesul de regenerare a masoneriei Române pe care Marea Lojă Naţională A României îl continuă prin lucrarea masonică conform Masoneriei Regulare şi Tradiţionale prin morală, spiritualitate şi cultură - deoarece Europa nu este o naţiune ci este o constelaţie de culturi, de tradiţii, de orgolii, cărora masoneria continentului caută să le dea un numitor comun.

Nimic nu ne împiedică să sperăm într-un acord complet, între a fi Obedienţi masoneriei Americane, să putem aduce un plus de Orizont, un plus de Înţelegere, de Unitate în noua reaşezare a lumii.

Marea Lojă Naţională A României încorporează lucrării găsirea modalităţii corecte, aşa încât principiile fundamentale din Marea cartă Masonică să fie puse în acord cu noile societăţi politice, sociale, cu noile alianţe, într-un cuvânt cu miezul problemelor noi de existenţă ce s-au conturat.

În încheiere Marea Lojă Naţională A României continuă în dorinţa de Adevăr şi Dreptate, condamnarea oricăror acte de corupţie, extremism şi terorism, acest flagel distrugător care loveşte Omenirea, viaţa alimentată de corupţie, sângele care irigă şi constituie puterea actului terorist se cer anulate.

Felicit de pe acum Italia şi Belgia pentru accederea în cadrul Confederaţiei Marilor Loji Unite ale Europei.

Mare Maestru

Al Marii Loji Naţionale A României
VIOREL DĂNACU