Implinirea a 11 ani de lucrare masonica pe teritoriul Romaniei (24 ianuarie 1993 - 24 ianuarie 2004)

CUVANTUL ZIS DE MARELE MAESTRU
AL MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI
FR :. VIOREL DANACU
cu ocazia implinirii a 11 ani de lucrare masonica pe teritoriul Romaniei
(24 ianuarie 1993 - 24 ianuarie 2004)

Bun venit la Tempul Memorial Masonic din Bucureati al Marii Loji Nationale A Romaniei !

Va doresc un An bun, cu impliniri, bucurii ai sanatate, voua, familiilor ai celor apropiati voua !

Astazi, 24 ianuarie 6004, este o zi de sarbatoare pentru noi fratii masoni din Obedienta Marii Loji Nationale A Romaniei.

Actul Unirii pleaca de la samanta Horea. Ca un tavalug in istorie, acest frate a fost avangarda francmasoneriei franceze, pe care Franta a trimis-o in Romania.

A trebuit ca peste ani, o mana de frati sa gaseasca modalitatea ca cele doua entitati, Moldova ai Tara Romaneasca sa devina una: ROMANIA!

Cuvantul meu, astazi cuprinde ingrijorarea mea ai a fiecaruia dintre noi fata de devierile de la lucrarea masonica, ce au condus la scaderea rolului ai importantei Ordinului Masonic in Romania.

Acest lucru, - chiar daca nu se intampla in curtea noastra ai este in alta,- el cuprinde tot satul ai vestea este a satului peste sate.

De aceea, situatia este extrem de complexa si neoportuna pentru a ne amesteca. Aaa cum sunt regulile intre vecini, tot astfel comportamentul de vecinatate este ai la noi; nu ne vom amesteca, dar asta nu inseamna ca toleram tot ceea ce neavenit se petrece in jur.

Supun atunci atentiei fratiilor voastre ceea ce avem de facut pentru a preveni cauzele ce au generat astfel de situatii ai in acelaai timp procesul de regenerare pe care il promovam, care sa nu lase loc unor astfel de abateri.

Ridicarea, credibilitatea ideii de masonerie va trebui sa o zidim din nou; avem postamentul, - noi il avem, - numai ca trebuie rabdare ai lucru din partea fiecaruia.

Propun in acest sens ca incepand de acum sa acordam o atentie maxima Lojii de Ritualistica ai Cercetari Masonice.

O sa aflati de la Marele Secretar al Lojii de Ritualistica ai Cercetari Masonice, cata disponibilitate si ce oameni remarcabili ni ne se pun la dispozitie in diferite regiuni ale tarii. Sunt numeroase indicii despre existenta lucrarii masonice din trecut pe teritoriul Romaniei.

Cred intr-o astfel de lucrare de cercetare masonica pentru ca ea vine ai impinge spre periferie, eliminand chiar, celalalt gen de lucrare masonica de pana acum in Romania: al afacerilor necurate, coruptiei, traficului de influenta sub masca onorabilitatii, a respectibilitatii.

Vom infinta Centre de cercetare in toata tara, in care pot coopera profani - cu calitatea de "membrii corespondenti" ai Lojii de Ritualistica ai Cercetari Masonice.

Dintre aceatia, in urma discutiilor privind cultura, istoria, atiintele, artele, un anumit numar ii vom primi la initiere, printr-o riguroasa selectie, respectand conditiile prevazute in Constitutia ai Regulamentul Marii Loji Nationale A Romaniei.

O alta orientare, este aceea privind reintoarcerea la izvoare, la lucrarea traditionala, spirituala, la puritate, care nu inseamna regres, ci cunoaaterea Adevarului.

Trebuie sa intelegem ai sa spunem fratilor noatrii din lojile noastre ca tinuta rituala a mentinut verticalitatea coloanelor de sute ai sute de ani.

In tinuta rituala, ordinea ai disciplina, apropierea de stralucirea lui Dumnezeu, satisfactia intelectuala, spirituala sunt cele care nasc mesajului masonic in interiorul fiecaruia dintre noi.

Perfectibilitatea umana nu se intampla in orice loc, oricum, oricand. Apelul meu catre Fratiile Voastre este tocmai de a respecta cu strictete ritualul masonic, locul unde depui juramantul in timpul trecerii tale de la profan la initiat in tainele acestei Confrerii.

Acest moment este unic, este al fiecaruia ai de acum in colo va trece printr-un lant nesfarait, ca ai coloana infinitului, dintr-o initiere intr-alta - pana la sfarsit.

Este un an important pentru noi, privind accederea noastra in cadrul Marii Masonerii a Europei. Aceasta raliere si integrare implica, multa pregatire din partea noastra, multa seriozitate, morala, respectarea cuvantului dat, increderea pentru ca de acum incolo reprezentam peste hotare atat Marea Loja Nationala A Romaniei, dar in primul rand Romania.

Avem bucuria astazi de a va prezenta ai incredinta prima carte de invatatura cu iconografie masonica bine armonizata in ceea ce inseamna mentinerea ritualului aaa cum a fost de la inceputuri.

Pana in prezent, cand un frate intreba de modul cum sa acceada, sa inteleaga principiile francmasonice, in cadrul procesului perfectibilitatii, nimeni nu raspundea cu responsabilitate ce mijloace sa-i fie puse la dispozitie.

Este adevarat, suntem astfel pentru ca anii totalitarismului au interzis, au distrus orice urma legata de francmasoneria de pe teritoriul Romaniei.

Singurii de la care invatam astazi sunt pleauvii, - care au cunoscut adevarurile nu numai cele masonice,- care au indurat anii grei de temnita. Ei au varste de 90 - 99 de ani ai in fata lor, neputincioai, asistam la credinta lor in nemoarte, la eternitate. Adevarat, - aaa ai este, - cu totii credem in nemurire.

"Cartea de invatatura" este prima lucrare elaborata de respectabilii frati din Loja de Ritualistica ai Cercetari Masonice din cadrul Marii Loji Nationale A Romaniei ai va fi de mare folos celor ce paaesc in cadrul primelor grade ale francmasoneriei. Mesajul ei vine sa lumineze cu multa bucurie ai implinire sufletele noastre.

Ea cuprinde simboluri prezentate intr-o iconografie masonica clara, care sa inlesneasca fiecarui frate intelegerea, importanta ai necesitatea continuitatii pastrarii traditiei masonice. Desfaaurarea ritualului in timpul unei tinute masonice nu este un simplu moment; el este de esenta ai profunzime.

S-a incercat in lucrarea amintita a se prezenta, explica esenta mesajului masonic nedescifrat de neinitiati. Avem convingerea ca dupa cunoaaterea unor mesaje primare din taina initierii, fratele devine angajat pe un drum corect, bun, clar al lucrarii masonice Intru Gloria Marelui Arhitect al Universului.
Acest bagaj pur informational pe care il primiti, trebuie obligatoriu, in paralel prelucrat de simturile, gandurile, care se nasc din acele vibratii ce stabilesc relatia dintre fiecare din noi ai sacru.

Inainte de a incheaia, va rog pe fiecare dintre voi sa va angrenati in minunatul spirit masonic promovat de Marea Loja Nationala A Romaniei, sa ne ajutam reciproc, sa facem ca lucrarea masonica sa-ai ridice prestigiul ai sa se aaeze pe un drum luminos.

Mare Maestru
Al Marii Loji Nationale A Romaniei
VIOREL DANACU