Renasterea Francmasoneriei in Romania

12 ANI DE LUCRARE MASONICA PE TERITORIUL ROMÂNIEI

În data de 24 ianuarie 6005, fratii din Marea Loja Nationala A României întruniti într-o tinuta de Mare Consiliu Extraordinar la Templul Memorial Masonic din Bucuresti au sarbatorit împlinirea a 12 ani de la reînceperea si practic continuarea lucrarii masonice în România.

S-a rememorat istoricul eveniment din data de 24 ianuarie 5993, când Lucrarea Masonica a fost reluata în România, într-o Tinuta Extraordinara condusa de Marele Maestru Giuliano Di Bernardo si de ilustrul frate Nicu Filip.

Atunci au fost prezenti peste o suta de Frati Români si invitati la momentul în care Marele Maestru Giuliano Di Bernardo a predat ciocanul Autoritatii Masonice Ilustrului Frate Nicu Filip, primul Mare Maestru Ales al Masoneriei Române de mai bine de jumatate de secol.

Ilustrul Mare Maestru Giuliano Di Bernardo, dupa deschiderea Tinutei Rituale, a facut urmatoarea declaratie: "Iubitii mei Frati, va multumesc pentru ca ne-ati invitat la Bucuresti, pentru a participa la acest eveniment istoric al Marii Loji. Semnificatia acestei solemne tinute eclipseaza toate celelalte lucruri. Rar a fost o ocazie sa se demonstreze atât de clar legatura fraterna a Lantului Universal de uniune fraterna."

Dupa discurs Ilustru Frate Giuliano Di Bernardo l-a invitat pe Ilustrul Frate Nicu Filip sa vina în fata Orientului si sa depuna juramântul solemn pe cele trei mari lumini ale francmasoneriei: Cartea Sfânta - Biblia, Echerul si Compasul spunând: Acum îti dau cele trei Loji, care au lucrat pâna acum sub obedienta Marelui Orient al Italiei. Apoi i-a invitat pe Ilustrii Maestrii Venerabili al Lojilor "Armonia", "Delta Dunarii" si "Nicolae Balcescu" sa vina la Orient si sa depuna juramântul de credinta. A concluzionat spunând: "Acum, asa cum va este dorinta, va eliberez de sub Obedienta Marelui Orient al Italiei si va asez sub protectia Marii Loji Nationale din România".

Prin aceasta, s-a început un nou capitol al Francmasoneriei Universale. În reasezarea Marii Loji Nationale din România vedem un exemplu al inevitabilei victorii a cugetelor si sufletelor oamenilor liberi asupra tuturor formelor de tiranie si opresiune.

Astfel au fost reprimiti Fratii Români în Templul Francmasoneriei, o casa pe care în sufletele lor, nu au parasit-o niciodata.

Cu ocazia sarbatoriri a 12 ani de la acest moment istoric au luat cuvântul mai multi frati din Marea Loja Nationala A României - care continua Lucrarea Masonica depusa în cinstea Ordinului spre binele Patriei - în prezenta ilustrului frate Nicu Filip si a delegatiilor fratilor din teritoriu.

Acum, când Raul si-a întins în mod alarmant aripile peste lume, când ignoranta si reavointa îmbraca forme din ce în ce mai subtile, hotarârea mea de nezdruncinat da glas chemarii spre o noua expresie a Lucrarii noastre Masonice, cerându-va sa ocrotiti si sa respectati adevarul, sa curmati avântul cu care securea coruptiei ciunteste zeci de suflete, sa va uniti prin traditionalul lant al fraternitatii, construind din trupurile si mintile voastre acel zid unic pe care doar iubirea îl poate întari.

Convinsi ca, dincolo de stradania personala de perfectibilitate, împlinirea noastra nu va fi întreaga decât armonizându-ne în grandioasa Lucrare a Masoneriei Universale. Va asiguram, iubiti si respectati frati, de întreaga noastra disponibilitate, de alesul sentiment de iubire fraterna pe care-l nutrim fata de voi si fata de toti fratii români.

Vrem sa va asiguram ca Marea Loja Nationala A României continua, din dorinta de Adevar si Dreptate, condamnarea oricaror acte de coruptie, extremism sau terorism, acest flecel distrugator care loveste Omenirea. Viata alimentata de coruptie, sângele care iriga si constituie puterea actului terorist se cer anulate. Am fi onorati sa întelegeti ca noi continuam Lucrarea începuta în 1880, regularizata în 1993, Lucrare reasezata pe eternele principii ale Masoneriei Universale si focalizându-si pretuirea pe neclintitele elemente de traditie masonica.

De aceea, nadajduim într-o buna si fraterna întelegere a intentiilor noastre, va asiguram înca o data de întreaga noastra pretuire si deplina disponibilitate la conlucrare.

Se impune, cu valoare axiomatica, stârpirea terorismului, oriunde ar putea scoate capul în lume. Pentru aceasta, cu toata demnitatea si curajul, Marea Loja Nationala A României a început concret lucrarea sa împotriva coruptiei, a banilor murdari care iriga terorismul.

Masonii din Marea Loja Nationala A României, prin consegventa si iubire de Patrie, sunt bucurosi ca-si pot aduce contributia lor alaturi de toate structurile Europene si Americane.

Am zis.