Constantin Argetoianu

Constantin Argetoianu

Constantin Argetoianu (n. 1871, Craiova - d. 6 februarie 1952, Sighet) a fost Mason roman, om politic si prim-ministru al Romaniei intre 28 septembrie 1939 si 23 noiembrie 1939. Dupa studii universitare la Paris, intra in diplomatie. Din 1898 pana la declansarea Primului Razboi Mondial, Argetoianu a fost atasat, secretar, prim-secretar, consilier la legatiile romane din Constantinopol, Roma, Viena, Paris. A fost, de asemenea, si seful delegatiei romane la preliminariile de pace de la Buftea, din 1918, la sfarsitul primului Razboi Mondial. A fost si un bogat om de afaceri, director si actionar la numeroase companii.

A fost arestat de comunisti si inchis la Inchisoarea Sighet, impreuna cu importanti lideri ai PNL si alte personalitati marcante ale Romaniei interbelice. A murit fara judecata, la inchisoarea Sighet in anul 1952.

Editura Humanitas a publicat un volum de memorii intitulat Memorii. Pentru cei de maine. Amintiri din vremea celor de ieri, editat si cu o prefata de Stelian Neagoe, o analiza a societatii din Romania, cunoscuta pentru criticile sale aspre aduse mai multor figuri politice romanesti.