Constantin Daniel Rosenthal

Constantin Daniel Rosenthal, by Th Arion

Constantin Daniel Rosenthal, (n. 1820 - d. 23 aprilie 1851) pictor, revolutionar si Francmason roman de etnie evreiasca, nascut la Budapesta intr-o familie de negustori.

A absolvit Academia de bele-arte din Viena. Se imprieteneste cu Ion Negulici, cu Constantin A. Rosetti si cu alti tineri din generatia pasoptista, iar in 1842 se stabileste la Bucuresti. Studiaza si picteaza la Paris si Londra in anii 1845-48, in conditii materiale dificile. Aici, devine membru al Societatii studentilor romani din Paris.

In 1848 revine la Bucuresti si participa activ la revolutia romana din 1848, pentru care guvernul revolutionar ii acorda naturalizarea. O insoteste cu devotament pe Maria Rosetti - sotia lui C.A. Rosetti, care avea un copil de doar patru luni -, pornita in urmarirea grupului de revolutionari proscrisi (intre care se afla si sotul ei), dusi de turci cu o mizerabila ghimie in susul Dunarii spre a fi scosi din tara in Austria, in septembrie 1848. Merge si el un timp la Paris, dar traieste in exil in Elvetia si la Graz. Apoi, pleaca spre Ardeal cu o misiune din partea comitetului revolutionar roman de la Paris. Este arestat la Budapesta, avand asupra lui materiale revolutionare. Moare in noaptea de 22 spre 23 aprilie 1851, in urma torturilor suferite in inchisoare, fara sa-si fi tradat prietenii si tovarasii de lupta.