Dimitrie Sturdza

Dimitrie Alexandru Sturdza

Dimitrie Alexandru Sturdza - pe numele sau complet Dimitrie Alexandru Sturdza-Miclausanu - (n. 10 martie 1833, Miclauseni, judetul Iasi - d. 8 octombrie 1914, Bucuresti) a fost un Francmason roman, academician, om politic roman si de 4 ori prim-ministru al Romaniei intre anii 1895 - 1909. A fost, de asemenea, Presedintele Academiei Romane intre anii 1882 - 1884.

Educat la Academia Mihaileana, si-a continuat studiile in Germania, unde a luat parte la miscarile politice ale vremii. Ulterior, a devenit secretar particular al lui Alexandru Ioan Cuza. Dupa aceea, s-a intors impotriva lui Cuza, devenind membru in guvernul liberal al lui Ion Bratianu.

In 1899 a fost ales lider al partidului ca succesor al lui Ion Bratianu. In aceasta calitate a fost ales de patru ori prim-ministru. Desi un om cu mare capacitate de munca, era reprezentantul al celui mai stramt nationalism si dispretuia tot ce era "strain", facand astfel foarte mult pentru a intarzia dezvoltarea politica si industriala a tarii sale.

A fost numit secretar permanent al Academiei Romane, devenind o autoritate recunoscuta in numismatica romaneasca. Ca secretar al academiei, a asistat publicarea colectiilor de documente istorice facute de Constantin Hurmuzachi (30 de volume, Bucuresti, 1876 - 1897), precum si alte acte si documente in afara de pamflete politice minore.

A murit intr-un spital de boli mintale, fiind suferind si in perioada cat a fost prim-ministru.